Wystarczy ugotować makaron kukurydziany typu penne
Poddusić pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę, doprawioną solą
morską, czarnym pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Ugotować ulubione warzywa, najlepiej na parze
Wszystko razem zmieszać np. na patelni i najważniejsze zalać
sosem beszamelowym, którego przygotowanie jest bardzo proste:
Rozpuścić w garnku 2 solidne łyżki margaryny Kasia, dodać 2
płaskie łyżki mąki kukurydzianej (musi powstać konsystencja maźi) i dolać mleka
sojowego naturalnego lub ryżowego ok. 1 i ½ szklanki. Energicznie mieszając na
nie dużym ogniu, czekamy aż sos zgęstnieje. Zwykle gęstnieje blisko momentu
wrzenia i wówczas jest gotowy. Nie należy gotować. Mleka dolewamy zwykle tyle, jaką gęstość sosu
chcemy uzyskać. Doprawiamy solą morską, odrobiną czarnego pieprzu i magiczną
świeżo otartą gałką muszkatołową.
Powinnam tu zamieścić zdjęcie jak duzi i mali wylizują
talerze.
Życzę Wam udanego gotowania. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz