Przyznam się, że kilkakrotnie próbowałam upiec ciasto marchewkowe zastępując mąkę glutenową,mąka bezglutenową. Niestety nie mogę pochwalić się sukcesami bo zawsze ciasto było mało puszyste. Stąd też kombinacja, którą chcę się z Wami podzielić, placek jest niewysoki, lekko mokrawy w środku, super łatwy i na prawdę dobry. Polega na wymieszaniu składników:
200g migdałów mielonych
4 tarte na dużych oczkach marchewki
2 jajka
1i1/2 proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
szczypta soli
¾ szkl cukru pudru
½ szkl. oleju np. słonecznikowego
garść rodzynek i łyżka wiórków kokosowych
Zmieszałam wszystko solidnie łyżką. Ciasto jest dość gęste.
Warto odstawić je na 15 min. aż marchewka puści sok i ponownie przemieszać. Wlewamy do niewielkiej
tortownicy i pieczemy ok. 45 min. w 180
stopniach. W kwestii dodatków to warto dorzucić to co się lubi: figi, śliwki
suszone, orzechy etc. Pominęłam orzechy bo w mące migdałowej są wyczuwalne
migdały.
Chcąc spróbować czy z tego przepisu wyjdą nam również marchewkowe muffiny, uczknęłam trochę ciasta wypełniając nim 4 foremki do ¾ wysokości. Upiekły się równie smakowicie jak placek i równie szybko zniknęły ,a to za sprawą małych rączek.
Jejku! To nie może być takie proste! Ciasto, które nawet ja dałabym radę zrobić?! Biorę dzieciaki i pieczemy!
OdpowiedzUsuńciasto marchewkowe-uwielbiam
OdpowiedzUsuń