środa, 10 kwietnia 2013

Makaron " penne" z kurczakiem i warzywami

Nasza zdrowa bezglutenowa i bez mleczna zapiekanka niestety nie ma sera ani śmietanowego sosu, ale dzięki pysznemu sosowi beszamelowemu z kukurydzy smakuje niemal jak oryginał. Poza tym każdy może wykorzystać takie warzywa jakie najbardziej lubi, my dorzuciliśmy marchewkę, pietruszkę, zielony groszek i brokuły. Przy czym równie dobrze smakować będzie z kalafiorem, cukinią, pieczarkami czy papryką.
Wystarczy ugotować makaron kukurydziany typu penne
Poddusić pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę, doprawioną solą morską, czarnym pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Ugotować ulubione warzywa, najlepiej na parze
Wszystko razem zmieszać np. na patelni i najważniejsze zalać sosem beszamelowym, którego przygotowanie jest bardzo proste:
Rozpuścić w garnku 2 solidne łyżki margaryny Kasia, dodać 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej (musi powstać konsystencja maźi) i dolać mleka sojowego naturalnego lub ryżowego ok. 1 i ½ szklanki. Energicznie mieszając na nie dużym ogniu, czekamy aż sos zgęstnieje. Zwykle gęstnieje blisko momentu wrzenia i wówczas jest gotowy. Nie należy gotować.  Mleka dolewamy zwykle tyle, jaką gęstość sosu chcemy uzyskać. Doprawiamy solą morską, odrobiną czarnego pieprzu i magiczną świeżo otartą gałką muszkatołową.
Powinnam tu zamieścić zdjęcie jak duzi i mali wylizują talerze.
Życzę Wam udanego gotowania. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz