piątek, 5 kwietnia 2013

Domowe nugget'sy z dippami

Zewsząd  bombardują nas reklamy z fast foodem, którego jestem ogromną przeciwniczką .Zdarza się, że mój synek zadaje pytanie kiedy zjemy taką piękną kolorową bułeczkę tj. hamburgera albo takie pyszne kurczaczki . W myślach odpowiadam nigdy, mając nadzieję, że wyrabiając w nim zdrowe nawyki żywieniowe, nie zechce ich zmienić w   nastoletnim czy dorosłym  wieku. Tym razem poszłam na kompromis. Nuggetsy albo coś co je przypomina bo te są zdecydowanie większe, tak by można chwycić je w małą rączkę, przygotowaliśmy w domu w towarzystwie 3 dobrych, zdrowych sosów. Największą fanką tej popołudniowej przekąski była 2 letnia Julcia. Sami zobaczcie.


Pierś z kurczaka kroimy na grubsze paseczki , doprawiamy solą, pieprzem, obtaczamy w jajku i mące kukurydzianej i smażymy
Sos: pomidorowy z oregano( pomidory z puszki zmiksować blenderem, odparować do powstania gęstego sosu, dodać łyżkę miodu, sól, pieprz i świeże oregano)
Sos musztardowy(łagodna musztarda miodowa z odrobiną oliwy z lnu, kilka kropel soku z cytryny i drobno posiekany koperek)
Sos orzeszkowy (masło orzechowe mieszamy 1:1 z powidłami śliwkowymi)
Sałata (roszponka i porwana sałata lodowa, ziarno słonecznika, suszone pomidory, + dressing oliwa z pestek dyni, 2 krople cytryny, sól morska, pieprz czarny, gęsty ocet balsamiczny typu: aceto balsamico di modena)

1 komentarz: