czwartek, 26 czerwca 2014

Letnia sałata dla Wioli

Ten przepis dedykuję komuś bliskiemu i bardzo sympatycznemu, z życzeniami lekkiej i zdrowej diety na każdy dzień.



Przepis zawiera głównie sałatę roszponkę i pomarańczę, ale całą tajemnicę smaku stanowi dressing. Zatem potrzebujemy: roszponkę, 2 szt. pomarańczy, pestki dyni i pestki słonecznika, 1-2 cm imbiru świeżego, miód, pieprz czarny, olej lniany.

Wyciskamy sok z jednej słodkiej  pomarańczy, ocieramy na drobnych oczkach ok. 1 cm świeżego imbiru, dodajemy 1 płaską łyżeczkę miodu, szczyptę czarnego pieprzu, na koniec 2 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek.  Wszystkie składniki mieszamy. Tak przygotowany dressing wlewamy na dno misy do sałaty, wrzucamy roszponkę ( ilość zależy od Was), na to drobno pokrojoną w kostkę całą pomarańczę i na koniec uprażone wcześniej na patelni ziarna, dyni i słonecznika. Sałatę mieszamy tuż przed podaniem. Pamiętajcie, że wszystkie miary są umowne bo wszystko zależy od ilości sałaty i potrzebnego do niej dressingu. Zatem jeśli uznacie, że sosu jest za mało, dolejcie oliwy lub soku.

2 komentarze:

  1. Wypróbuję przepis i dam znać, czy smakowało :-)

    OdpowiedzUsuń