wtorek, 19 marca 2013

Racuszki z gruszki

W koszyku z owocami zostały nam już tylko gruszki, a to oznacza tylko jedno, na podwieczorek będą racuszki z gruszki. Do tego samego przepisu można dodać banany (plasterki) albo jabłka, każda z wersji smakuje równie dobrze.
1 dużą gruszkę, najlepiej konferencję trzemy ze skórką na dużych oczkach tarki, dodajemy 2 łyżki  mąki kukurydzianej i 2 łyżki ryżowej, 1 jajko, odrobinę cynamonu i łyżeczkę cukru pudru.. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 min aż gruszka puści sok i składniki połączą się.
Smażymy niewielkie i cieniutkie placuszki np. na oleju rzepakowym. Warto położyć je na ręczniku papierowym i odsączyć z tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub urozmaicamy dowolną konfiturą.Wszystkie dzieci, które u na spróbowały placuszków, jadły je na wyścigi. A to jest najlepszy dowód na to jak smakują.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz