piątek, 8 marca 2013

Ciasteczka migdałowo-kukurydziane „na co dzień”





100 g mielonych migdałów
2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
2 płaskie łyżki mąki ryżowej
Budyń waniliowy bezglutenowy
Łyżeczka zapachu migdałowego
½ szkl. cukru pudru
2 jajka
½ łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenu
½ szkl. Oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Wszystkie składniku mieszamy na gładką masę. Jeśli jest za gęsta dodajemy wody. Pieczemy w temp. 170  stopni do momentu osiągnięcia złotawo karmelowej barwy. (ok. 12 min.)
Ciasteczka mają chrupiący wierzch, a w środku są pulchne i mięciutkie z lekkim posmakiem marcepana.

Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem, ale równie dobrze smakują z polewą lukrową z cukru pudru i kilku kropel cytryny.

A tak smakują!

1 komentarz: