wtorek, 12 marca 2013

Kotlet z panierką, czy bez

Nie wiem jak jest z Wami, ale nam najbardziej smakują przysłowiowe kotlety schabowe, chociaż nasze są drobiowe, właśnie z panierką, najlepiej złotą i chrupiącą. Okazuje się, że również bezglutki mogą na nią liczyć. My robimy to na dwa sposoby, ten szybki i mniej zdrowy czyli rozbijamy pierś z kurczaka czy indyka, sól, pieprz, obtaczamy w jajku,a następnie w mące kukurydzianej i wrzucamy na goracy olej rzepakowy. Takie kotleciki maja piękny złoty kolor i są chrupiące.
Ten drugi, zdrowszy sposób to pieczenie w piekarniku, dla odmiany zamiast mąki kukurydzianej, stosujemy siemię lniane, które wspaniale nadaje się do pieczenia jak i smażenia.


A skoro jesteśmy przy obiedzie to pozwólcie, że wspomnę o zapomnianej bombie witaminowej- czarnej rzepie. Pamiętam jeszcze czasy kiedy przyrządzała ją moja babcia do niedzielnego obiadu i zawsze mawiała, że dobra jest na włosy. Ale  nie tylko na włosy, to żródło wielu witamin C, B1, B2, PP, cynku, żelaza, siarki i fosforu, wzmacnia cały organizm i działa oczyszczająco na wątrobę.
Dlatego tez proponuję Wam taką oto szybką surówkę

Średniej wielkości rzepę trzemy na tarce z małymi oczkami, dodajemy sól morską, pieprz świeżo mielony i drobniuteńko posiekaną natkę pietruszki, 2 krople cytryny  i 4 łyżki śmietany roślinnej. Całość mieszamy i gotowe.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz