środa, 25 czerwca 2014
Leczo wegańskie z białą fasolą i bakłażanem
Nasze leczo jest bez glutenu, bez laktozy i bez mięsa. Z ogromną ilością warzyw i wysoką zawartością błonnika i białka.
Potrzebujemy:
2 marchewki
1 pietruszkę
1 bakłażana
1 cukinię
1 szkl. białej fasoli typu Jaś
puszkę pomidorów bez skórki
koperek
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, kmin czarny, ocet balsamiczny (balsamico di modena), miód
Marchewkę i pietruchę kroimy w plasterki i dusimy na niewielkiej ilości oliwy (np. olej ryżowy albo rzepakowy). Po kilku minutach dodajemy pokrojone w grubą kostkę kolejne warzywa: bakłażana i cukinię oraz ugotowaną na pół twardo fasolę. Przyprawiamy solą gruboziarnistą, czarnym pieprzem, słodką papryką, czarnym kminkiem, dorzucamy posiekany drobno koperek. Dusimy ok. 15 min, i dolewamy odrobinę octu balsamicznego do smaku. Całość zalewamy pomidorkami i rozdrabniamy je drewnianą łyżką, chyba że są już pokrojone. Dodajemy jeszcze łyżeczkę miodu i gotowe.
Smakuje wyśmienicie tylko jako leczo, ale serwowałam też w towarzystwie ugotowanego na parze dorszem, wyborne!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Witam serdecznie imienniczkę i życzę wielu podglądaczy! My również obiecujemy zaglądać :)
OdpowiedzUsuńżałuję że nie masz opcji do wydruku... wolałabym mieć przepisy pod ręką ale to mnie nie zniechęca - i tak spróbuję :)
OdpowiedzUsuń