niedziela, 10 marca 2013

Biszkopty z makiem i powidłami





To kolejna wersja ciasteczek na po śniadaniu. Do złudzenia przypominają te, które wszyscy znamy z piekarni przełożone dżemem, ale gwarantuję że smakują o niebo lepiej i co najważniejsze są bez glutenu i bez mleka. Dzieci będą szczęśliwe, że dostały słodycz, a rodzice mają coś do kawki. Dzieciom smakują najbardziej suche biszkopciki  z makiem , ewentualnie z powidłami, jeszcze lepiej z czekoladą. Polecam krem z gorzkiej czekolady dostępny, w niektórych sklepach Rossmann.Z kolei dorosłych zachwycają te z kardamonem i dżemem różanym. I tak oto możecie wyczarować różnorodne biszkopty z jednego przepisu.

4 jajka
¾  szkl cukru pudru
200 g ciasta biszkoptowego bezglutenowego np. firmy bezgluten
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezgl.
1-2 łyżek maku
3 ziarenka kardamonu
Powidła śliwkowe/nutella z czekolady/dżem różany

Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy żółtka i mąkę zmieszana wcześniej z proszkiem do pieczenia, na koniec mak. Mieszamy i łyżką przekładamy na blaszkę wyłożoną  papierem do pieczenia. Masa jest dosyć rzadka, więc staramy się nakładać niewelkie koła, gdyż podczas pieczenia rozleją się bardziej.
Do ostatniej porcji, którą planujemy upiec dodajemy 3 ziarna kardamonu (wyciągamy nasiona i rozgniatamy). Kardamon ma bardzo intensywny smak i zapach, więc warto go dawkować według upodobań.
Na koniec dwa biszkopty łączymy dowolną masą. Wypróbujcie, które połączenie smakuje Wam i waszym dzieciom najbardziej. Z reguły zostawiam kilka sztuk suchych bez niczego, ewentualnie posypuję je lekko cukrem pudrem. Dlatego, że właśnie te suche smakują najlepiej maczane w gorącej czekoladzie. z mlekiem sojowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz