Proporcje w dużej mierze zależą od naczynia do zapiekania.
Ja wykorzystałam dość sporą i głęboką brytwannę.
Do zapiekanki
potrzebujemy:
60 dkg mielonego mięsa drobiowego, które przygotowujmy wedle
upodobań. Na przykład podduszamy na
oliwie czerwoną cebulkę, dodajmy sól morską, czarny pieprz, świeże zioła:
oregano i tymianek. Żeby mięso nie było suche należy dolać wody. Kiedy mięso
jest już podsmażone, dodajemy zmiksowane pomidory z puszki, ja korzystam z
własnych przecierów, które co roku robi mój mąż, ale o tym innym razem.
Odparowujemy z mięsa i sosu wodę i zabieramy się za bezglutenowy i bez
laktozowy sos beszamelowy.
Sos beszamelowy:
Rozpuszczamy 3 solidne łyżki margaryny Kasia, dodajemy 3 płaskie łyżki mąki
kukurydzianej, do powstałej kremowej konsystencji dolewamy 2 szklanki mleka
sojowego i energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Dodajemy sól, pieprz
i świeżo otartą gałką muszkatołową. Pozostawiamy na palniku aż sos zgęstnieje.
Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy mleka.
Czas na warzywa:
Gotujemy 6 dużych ziemniaków na w pół twardo. Jak lekko
przestygną, kroimy na dość grube
plastry.
Brytwannę smarujemy tłuszczem, na dnie układamy ziemniaki w
plastrach, smarujemy sosem beszamelowym, na to przekładamy mięso w sosie
pomidorowym, następnie groszek z marchewką ze słoika ( wcześniej odsączyć
wodę), polewamy sosem beszamelowym, na wierzch ponownie ziemniaczki w plastrach
i na wierzch ponownie sos. Zapiekamy w
180 stopniach ok. 50 minut. ( Warto sprawdzić widelcem czy ziemniaki są miękkie).
Przed podaniem można posypać natką pietruszki lub
szczypiorkiem.
Wszystkim nie alergikom proponuję tradycyjny sos beszamelowy
i plastry mozzarelli na wierzch.
Smacznego!
wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńDzięki, ale smakuje lepiej niż wygląda. Gratuluje kreatywności, podejrzałam Twoje cudeńka.
UsuńPozdrawiam,
Martula