sobota, 6 kwietnia 2013

Bananowe pieguski z czekoladą

Oto kolejna wersja ekspresowych ciasteczek dla bezglutenowców,  z wyraźną,  smakową nutą banana, a co najważniejsze z czekoladą, ku wielkiej radości dzieciaczków. W opinii babci, ciasteczka lepsze są bez czekolady.  Dlatego też piekę zawsze dwa rodzaje.

Potrzebujemy:
2 miękkie banany
1 jajko
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezgl.
3 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej
100 g mielonych migdałów bez skórki
2 łyżki oleju słonecznikowego
3 paski gorzkiej czekolady 70% kakao posiekanej w nierówne cząstki
Wszystko razem miksujemy blenderem, na końcu dodajemy cząstki czekolady i pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach. Czas pieczenia może być dłuższy, trzeba obserwować ciasteczka.
Po ostygnięciu,  pozostają wilgotne w środku, a to dzięki bananowi. Przygotowanie ich wraz z upieczeniem nie powinno zająć więcej czasu  niż pół godzinki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz