3 ziemniaki kroimy w grubsze plastry i podsmażamy do miękkości na oliwce lekko opruszając solą, pęczek zielonych szparagów również dusimy przez ok. 5 minut na oliwce na oddzielnej patelni. Zielonych szparagów nie musimy obierać, ale oddzielamy zdrewniałe końcówki. Chcąc złamać szparaga na pół, złamie się on zawsze w tym miejscu gdzie końcówka jest zdrewniała. Warzywka spokojnie dochodzą do miękkości, a my w tym czasie miksujemy dwa jajka z dodatkiem soli morskiej, czarnym pieprzem, świeżym oregano i tymiankiem. Dodajemy dwie łyżki mąki kukurydzianej i jedną mąki z amarantusa. Na ziemniaczki przerzucamy szparagi, zalewamy jajkami z mąką i koniecznie przykrywamy pokrywką. Całość pozostawiamy na niedużym ogniu przez 5-7 minut. Danie jest gotowe kiedy jajko na wierzchu zetnie się. Przekładamy na talerz " do góry nogami " i gotowe.
Zwykle przygotowuje dwa proste sosy: pomidorowy ze świeżych pomidorów z tymiankiem oraz na bazie mleczka kokosowego z odrobiną musztardy i miodu, soli i pieprzu i tymianku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz