wtorek, 19 marca 2013

Banany na ciepło w karmelu i migdałach


W poszukiwaniu weny na niedzielny deser, wzrok przykuły słoneczne banany. Od razu przypomniało mi się letnie biesiadowanie u sąsiadów, którzy uraczyli nas grillowanymi bananami. Stąd też pomysł podsmażenia ich na grillowej patelni. Do tego proponuję prażone płatki migdałów i karmel. O tak, karmel, nie znam nikogo kto by go nie lubił. Ten smak, zapach i kolor przyprawiają o karmelowy zawrót głowy. Zależało mi by w prosty sposób przygotować pseudo karmel dla bez mlecznych i efekt jest zaskakujący gdyż mój pięcioletni Staś, który jest wielkim smakoszem słodyczy, nie dopatrzył się podróbki.
Ale przejdźmy do konkretów, banana przekrawamy wzdłuż na pól, grillujemy na patelni z obu stron na lekkim ogniu, warto posypać delikatnie cukrem waniliowym.
Przygotowujemy budyń waniliowy bezglutenowy, jak zawsze polecam pudding waniliowy z Lidla firmy belbake ugotowany na 400 ml mleka ryżowego o smaku waniliowym, kiedy  gęstnieje dodajemy  2 łyżki karobu=, melasy z chleba świętojańskiego. Jeśli ktoś lubi bardzo, bardzo słodko, proszę dodać jeszcze łyżeczkę cukru. Ten karmelowy smak i barwę zawdzięczamy właśnie karobowi, jest pyszny i zdrowy, jest doskonałym zródłem minerałów takich jak: magnez, potas, fosfor, żelazo i wapń..
Na oddzielnej patelni blanszujemy migdały aż uzyskają złoto-brązową barwę.  I deser mamy gotowy. Czas przygotowania 10 min.

Z resztek karmelu, jeśli cokolwiek zostanie dla Was kochani dorośli, proponuję duszone jabłka w karmelu z rodzynkami i orzechami. Jabłka pokroiłam w plasterki, poddusiłam z miodem na patelni aż zmiękną i zezłocą się. Jednocześnie namoczyłam rodzynki we wrzątku żeby zmiękły, a potem kolejne 15 min. w dowolnym alkoholu: rumie amaretto, słodkim winie. Siekamy do tego dowolne orzechy.  Polewamy karmelem i delektujemy się chwilą.

1 komentarz:

  1. Siedzę sobie pod dwoma kocami w 3 parach skarpet, a tu mi ślinka pociekła wieczorową porą :) Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń