poniedziałek, 17 czerwca 2013

Kokosanki


 Zdarza się, że nie mamy w domu składników na wymyślne ciasteczka, a wtedy najlepiej sprawdzają się proste i szybkie kokosanki, smakiem zawsze przypominają mi niedzielne wizyty w cukierni w latach dzieciństwa.

W rondelku rozpuszczamy połowę kostki ok. 125g margaryny roślinnej, dodajemy do tego 3/4 torebki wiórków kokosowych (200g), 1 budyń waniliowy bezglutenowy, łyżeczkę proszku do pieczenia, 3 czubate łyżki cukru pudru (można zastąpić miodem). Mieszamy i na koniec dodajemy 3 białka ubite na sztywno.

Nakładamy na papier do pieczenia małą łyżeczką i pieczemy trochę ponad 10 min. w temp. 180 stopni.

Spróbowaliśmy upiec też nieco większe kokosanki w kształcie serducha, ale te ciężko było zjeść na jeden czy dwa kęsy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz