Ryż zapiekany z jabłkami i bananami z wanilią jako
alternatywa dla tradycyjnego zapiekanego ze śmietaną i jabłkami.
Nie ma nic lepszego niż ciepły deser w jesienne popołudnie,
w domu roznosi się cudowny aromat wanilii, a dzięki mocy piekarnika jakoś
ciepłej na duszy i ciele. Ten przepis nie należy do oryginalnych bo każda z nas na pewno zrobiła ryż na ciepło choć raz swoim maluszkom, ale chciałam się z Wami podzielić naszą ulubioną wersją.
Wcześniej gotujemy ryż, najlepiej wieloziarnisty, brązowy bo
jest najzdrowszy, nieoczyszczony, z łupinami jest wspaniałym źródłem
błonnika. Zwykle gotuję na sypko, 2 szkl.
ryżu.
Przygotowujemy mus jabłkowy z 3-4 jabłek, uduszonych na
patelni z rodzynkami, miodem i cynamonem, to taka opcja musu bez cukru. Jak
tylko jabłuszka zmiękną, po ok.10- 15 min.
możemy je zblendować na gładką masę.
Potrzebujemy jeszcze laskę wanilii, z której wydrążone
ziarenka, wrzucamy do ugotowanego ryżu. Dodajemy jeszcze torebkę cukru
waniliowego i wszystko mieszamy.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne i smarujemy je masłem,
wsypujemy pierwszą warstwę ryżu, polewamy solidnie mlekiem kokosowym ( mleczko
to, świetnie zastępuje śmietanę bo ma ok. 16% tłuszczu) i na wierzch kładziemy pokrojonego w plasterki
banana, następnie kolejna warstwa ryżu, lekko polana mlekiem kokosowym i
przełożona musem jabłkowym. Na wierzch rozkładamy pokrojone w plasterki
jabłuszka, posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem. Na koniec płatki migdałów wcześniej uprażone na karmelowy kolor.
Wkładamy całość do
piekarnika nagrzanego do 200 stopni bez termoobiegu, na ok. 20 min
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz